“Anem de rogativa”, per Carles Sangüesa

CONFERÈNCIA ÍNTEGRA
loquecuentaeselinterior.com / Morella / sábado, 5 de mayo de 2012

El primer dissabte de maig de 2012 els morellans no van anar de Rogativa perquè enguany toquen dos de molt especials per ser any sexennal. Aquest buit en ple cicle de rotllos, primes i rogatives el va omplir l’historiador Carlos Sangüesa que va oferir una xerrada plena de secrets i anècdotes sobre aquest peculiar món. La regidora de cultura, Maria Rallo, va iniciar l’acte.

El director dels museus va permetre amb les seues explicacions conèixer més a fons l’origen i la tradició d’estes veneracions, en una jornada no escollida a l’atzar. Entre els punts que va destacar va ser del de la simbologia, els diferents elements que caracteritzen a una rogativa i la fa diferent a les demés.

Sangüesa va contar diferents històries, moltes properes però desconegudes per a la majoria, com la Rogativa que va durar sis dies fins que no plogués o el recorregut dels pelegrins de Portell fins a Roma per a veure al Papa.

Al principi i al final de la xerrada es va escoltar com a banda sonora la mítica cançó de Lluís Llach, Viatge a Ítaca, per els paral·lelismes amb el que es va contar a les Sales Gòtiques de l’ajuntament.
Enguany, les Rogatives de Morella tindran lloc el dia 17 d’agost, quan es recorreran els 24 quilòmetres que separen al municipi de Vallivana, per a recollir a la Mare de Déu i celebrar el Sexenni. La Mare de Déu romandrà nou setmanes a la ciutat i tornarà a haver-hi Pregària en el mes d’octubre, per a tornar-la a la seua casa habitual.

L’acte va estar emmarcat en una jornada que va girar en torn de la Marededéu de Vallivana amb la inauguració de la mostra dels seus vestits i per la vesprada anant de rogativa amb Carlos Sangüesa.

ACTUALIDAD

.“Els Ports, és autèntic” lanzará su nueva web el 28 de abril

"ELS PORTS, ÉS AUTÈNTIC"

La nueva marca turística de la comarca de Els Ports ha difundido los encantos de la zona con un vídeo que está teniendo una gran repercusión en redes sociales


.Els Ports, Matarranya y la Terra Alta se promocionan conjuntamente

EDICIÓN PRIMAVERA 2017

Ya se ha publicado la edición de primavera 2017 del diario de promoción y difusión turística “Que hacer”, que se reparte sobre todo por la costa


.“Los pueblos más Bonitos” en la Comunidad Valenciana prevén un alto repunte de visitantes en Semana Santa

MORELLA, CALACEITE O VALDERROBRES, ENTRE ELLOS

El año pasado, la Comunidad alcanzó el mayor porcentaje de ocupación hotelera desde 2002


CREADORES

.L’últim artesà de la manta morellana

EN VÍDEO

L’artesania de les mantes morellanes ha portat el nom de la capital dels Ports arreu del món i, actualment, pràcticament només queda una persona que en fa a mà


.Una nit amb Alberedes 52, el grup de fotografia nocturna dels Ports

EN VÍDEO

La comarca dels Ports compta amb un grup de fotògrafs que s’estan especialitzant en una curiosa tècnica de fotografia nocturna


.“Galeria 22” a La Freixneda

EN VÍDEO

Un nou espai cultural d’aquesta localitat del Matarranya