- loQueCuentaeselInterior - http://loquecuentaeselinterior.com -

“Anem de rogativa”, per Carles Sangüesa

El primer dissabte de maig de 2012 els morellans no van anar de Rogativa perquè enguany toquen dos de molt especials per ser any sexennal. Aquest buit en ple cicle de rotllos, primes i rogatives el va omplir l’historiador Carlos Sangüesa que va oferir una xerrada plena de secrets i anècdotes sobre aquest peculiar món. La regidora de cultura, Maria Rallo, va iniciar l’acte.

El director dels museus va permetre amb les seues explicacions conèixer més a fons l’origen i la tradició d’estes veneracions, en una jornada no escollida a l’atzar. Entre els punts que va destacar va ser del de la simbologia, els diferents elements que caracteritzen a una rogativa i la fa diferent a les demés.

Sangüesa va contar diferents històries, moltes properes però desconegudes per a la majoria, com la Rogativa que va durar sis dies fins que no plogués o el recorregut dels pelegrins de Portell fins a Roma per a veure al Papa.

Al principi i al final de la xerrada es va escoltar com a banda sonora la mítica cançó de Lluís Llach, Viatge a Ítaca, per els paral·lelismes amb el que es va contar a les Sales Gòtiques de l’ajuntament.
Enguany, les Rogatives de Morella tindran lloc el dia 17 d’agost, quan es recorreran els 24 quilòmetres que separen al municipi de Vallivana, per a recollir a la Mare de Déu i celebrar el Sexenni. La Mare de Déu romandrà nou setmanes a la ciutat i tornarà a haver-hi Pregària en el mes d’octubre, per a tornar-la a la seua casa habitual.

L’acte va estar emmarcat en una jornada que va girar en torn de la Marededéu de Vallivana amb la inauguració de la mostra dels seus vestits i per la vesprada anant de rogativa amb Carlos Sangüesa.